هربرت سایمون Herbert Simon
متولد 1916 در میلواکی آمریکا. اصالتا آلمانیست. وی کارشناسی علوم اجتماعی از دانشگاه شیکاگو و کارشناسی ارشد و دکترا علوم سیاسی و ریاضیات از دانشگاه شیکاگو را دریافت کرد.
کلاً سایمون جزو نوابغ خاص عصر ماست. تخصصها، مطالعات و انتشارات وی در زمینههای مختلف روانشناسی، هوش مصنوعی، تصمیمگیری، جامعهشناسی، اقتصاد، علوم سیاسی، علوم کامپیوتر، مدیریت، فلسفه علم بوده است. بسیاری از مفاهیم پیچیده و جدید دنیای علم مدیریت از جمله هوش مصنوعی، حل مساله و تصمیمگیری و … ریشهای در آثار سایمون دارد.
وی مدال ها و دکتراهای افتخاری متعددی نیز داشته است.
وی در سال 2001 از دنیا رفت.
سیاستمدار، جامعهشناس، روانشناس، اقتصاددان و دانشمند اهل آمریکا و استاد دانشگاه کارنگی ملون بود که تحقیقات زیادی بر روی مدیریت، فلسفه علوم، اقتصاد،علوم رایانهای. انجام داد. او یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان علوم اجتماعی در قرن بیستم بود. بهطور خاص، سایمون از پیشگامان حوزههای مدرنی از جمله هوش مصنوعی، پردازش اطلاعات،تصمیمگیری، حل مسئله، نظریه سازمانی و سامانههای پیچیده بود.
او کتاب رفتارسازمانی خود را که بر اساس رساله اش بود، برای اولین با در سال 1947 منتشر و طی سالها نسخههای به روز شده آن را نیز ارائه داد. سایمون در این کتاب اذعان میدارد که عوامل متعددی بر تصمیمگیری تأثیرگذار است و یک تصمیم سازمانی اداری باید عملیاتی، صحیح و کارآمد باشد و باید با مجموعه ای از ابزارهای هماهنگ در نظر گرفته شود. سایمون متوجه شد که نظریهٔ مدیریت عمدتاً نظریه تصمیمگیری انسان است و به همین علت باید بر اساس علوم اقتصاد و روانشناسی باشد.
پیشگام در علم امروز
سایمون یکی از پیشگامان بسیاری از حوزههای مهم علمی امروز است، از جمله هوش مصنوعی، پردازش اطلاعات، تصمیمگیری، حل مسئله، نظریه سازمان، سیستمهای پیچیده و شبیهسازی کامپیوتری از کشف علمی.
جوایز دریافتی
سایمون جوایز ارزشمند بسیاری دریافت کرد. در سال ۱۹۷۸ جایزه به یاد ماندنی نوبل در اقتصاد را به خاطر پیشرو بودن وی در تحقیقات تصمیمگیری در سازمانهای اقتصادی و جایزه تورینگ را در سال ۱۹۷۵ کسب کرد. همچنین مدال ملی علوم در سال ۱۹۸۶ چند نمونه از جوایز ارزشمند وی میباشند.
او همچنین مدارج افتخاری از دانشگاههای مختلف از جمله از دانشگاه هاروارد دریافت کرد. از سال ۲۰۱۶، سایمون یکی از پیشروترین فرد در هوش مصنوعی، روانشناسی شناختی و علوم رایانه در Google Scholar بود. با انتشار نشریات بسیار در موضوعات مورد اشاره، او یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان علوم اجتماعی قرن بیستم بود.